Arhiva bloga

četvrtak, 13. siječnja 2011.

PASMINE

Patuljasti kunić
Kunići koji svojim izgledom i karakterom na izložbama kod djece izazivaju najviše pažnje su svakako patuljasti kunići. Kod toga je važno naglasiti da se kunići uzgajaju u stanovima i kućama kao kućni ljubimci što članovi ovoga web-a najbolje znaju. U posljednje vrijeme u Njemačkoj se kunići koriste kao terapija u staračkim domovima i bolnicama što je dalo izuzetne rezultate u kvaliteti života i bržem oporavku bolesnika. Kod kupnje “patuljka“ preporučam nabavu kod provjerenih uzgajatelja jer po trgovinama za prodaju životinja rijetko nalazimo čistokrvna grla, pa se često dogodi da naš “patuljak” izraste u malog “diva“. Kod kupnje svakako treba provjeriti da li je životinja tetovirana i ima rodovnicu. Kunice patuljastih kunića imaju četiri mlječene bradavice i kote i odgajaju do četiri mladunca. U patuljaste kuniće spadaju hermelin kunići, patuljasto obojeni kunići, patuljasti rex kunići, patuljasti ovnoliki i patuljasti lisičasti kunići.
STANDARD HERMELIN KUNIĆA
Hermelin pojavio se oko 1900.g. u Engleskoj, a 1903.g je standardiziran. Njegova boja je bijela s crvenim ili plavim očima.
Hermelin kunić je izraziti predstavnik male pasmine zbog svog zbijenog, kratkog i valjkastog oblika tijela koje je podjednako široko na prednjem i stražnjem dijelu. Noge su mu kratke i nježne, a rep malen i dobro prilježe uz tijelo. Glava mu je u odnosu na tijelo velika i kuglastog oblika sa širokim čelom i njuške sa velikim očima koje se jako ističu. Uši mu stoje uspravno i usporedo, duljine do 5,5cm.Težina mu se kreće od 0,7kg do 1,5kg, a idealna težina mu je od 0,9 do 1,25kg. Krzno mu je kratko, duljine od 1,8 do 2cm, gusto i nježno s laganim pokrovom.

LAGANE GREŠKE: Nešto duža, uža ili šiljata glava.Mesnate, široko nošene ili šiljate, zajedno sastavljene, loše obraštene ili roza prozirne uši. Vrat nešto duži.
TEŠKE GREŠKE: Odstupanje od patuljastog tipa. Sasvim uska i dugačka glava. Vrlo tanke, gotovo bezdlake ili krupne i grube mesnate uši. Duljina ušiju preko 7 cm.

Nema komentara:

Objavi komentar