Arhiva bloga

četvrtak, 13. siječnja 2011.


Hrčak je noćna životinjica, što znači da preko dana više spava i zavučen je u sijeno ili svoju kućicu. Vrlo su nervozni ako ih se naglo i neoprezno probudi iz sna i zato ih treba nježno i s dvije ruke uzeti i probuditi (laganim pritiskom prsta u području kičmice) i tda nas neće ugristi ili odlučiti "kidnuti" iz kaveza u kojem ih držimo i uznemiravamo. Najbolji znak koji upućuje na takvo stanje je njihovo nervozno grickanje svega u kavezu što nije hrana. Na njih loše utječe i dovodi do stresa vrućina i prekomjerna vlažnost i treba ih držati na hladnijem mjestu u stanu, a specijalno tokom vrućih ljetnih mjeseci.
Zvuk kotača (metalnog) koji se okreće (glavni asortiman u kavezima za hrčke) nekad "iznervira" odrasle hrčke - zato je plastični kotač za igru pogodniji od metalnog koji katkad ima oštre rubove i ozljedi te male ljubimce u njihovoj omiljenoj igri. Hrčka bi trebalo kao kućnog ljubimca držati pojedinačno, jer se nerijetko ženke potuku i izgrizu, a stradaju i mužjaci, specijalno kada one očekuju mlade i bore se za hranu i svoj teritorij u kavezu u kojem držimo više ljubimaca (zamorca odvojiti od njih!).
Što se tiče posudica za vodu i hranu, zdjelice treba postaviti i učvrstiti u kavezu i to u razini iznad njihovih glavica, a vodu poslužiti u pojilicama, jer hrčci su poznati po tome da vole vršiti nuždu u zdjelicama s hranom ili vodom i time zagade vrlo brzo ponuđenu hranu i vodu. Pojilicu treba puniti i provjeravati svaki dan, jer često zračni mjehurić ili starno tijelo (zrno) zatvore tubicu s pojilice i onemoguću dotok vode našim ljubimcima. U kavezu mora biti područje za obavljanje nužde (WC za glodavce, koji možete nabaviti u Pet centru), područje za eventualno gnijezdo, područje za hranu i za igru (kotači, tuneli). Poznato je da ženka hrčka u jednoj noći kroz "vježbanje" na kotaču pređe 10 kilometara.
Najčešća hrana je u obliku sjemenki i treba konstantno puniti zdjelicu. Voće i povrće treba davati 2 puta tjedno, umjerene količine jabuka, mrkve i sličnog povrća.
Hrčak je spolno zreo s 6-8 tjedana starosti, a spol možemo utvrditi da pogledamo trbušnu stranu (okrenemo ga na leđa) i okom odredimo udaljenost između dva otvora (analni i spolni). Kod ženeke ta udaljenost je vrlo mala, dok je veća kod mužjaka hrčka. Mužjaci kad spolno sazriju imaju i izražene dvije žlijezde na leđima u području kukova koje su smeđe boje i vlažnije u sezoni parenja. Ako je došlo do parenja (morate biti sigurni da imate ženku i mužjaka), ženki treba osigurati dovoljno sijena i njen kutak s mnogo hrane i ne uznemiravati je, što znači ukloniti mužjaka iz njenog kaveza.

Nema komentara:

Objavi komentar