Arhiva bloga

četvrtak, 13. siječnja 2011.

O afričkim tvorekima...

PREHRANA TVOREKA:

Tvorovi su mesojedi i zbog toga njihova prehrana treba sadržavati više masnoća (min 22%)  i proteina (min. 34%). U pomanjkanju kvalitetne hrane namijenjene isključivo njima,  tvorovi se mogu hraniti kvalitetnom i provjerenom hranom za male mačiće. Mogu se hraniti i sirovim ili kuhanim pilećim ili purećim mesom no to ovisi o tvoru i njegovim prehrambenim navikama. Pseća hrana (konzervirana ili briketirana) nije primjerena za ishranu tvorova jer ne sadrži dovoljno masti niti bjelančevina niti prijeko potrebni taurin i stoga se njome tvorovi NE SMIJU hraniti. Svježa voda i hrana trebaju im biti dostupne 24 sata.

Nikako im se ne smiju davati slatkiši, prevelike količine voća i slično budući da su podležni obolijevanju od šećerne bolesti od koje ugibaju. Većina tvorića ne podnosi mlijeko i ono najčešće kod njih izaziva probavne smetnje (proljev) pa ga je potrebno izbjegavati.

Kao nagradu, ali i za trening, koriste se razne poslastice u obliku briketića ili kolačića. Ukoliko se ne mogu nabaviti one namijenjene za tvoriće, poslužiti će i određene poslastice namijenjene mačkama. Poslastice nisu hrana i ne smiju se davati u velikim i prečestim količinama. Kao regulacija izbacivanja dlake iz tijela koristi se malt pasta za tvoriće ili za mačke. Može im se davati svakodnevno u propisanoj količini, a može poslužiti kao poslastica odnosno nagrada. U ostale nadomjestke ubrajaju se razni tonici (saft s lecitinom, ferreton, ferretvit, vita sol i drugo) koji pomažu tvoriću u njegovom zdravlju nadopunjujući njegovu prehranu.

U Hrvatskoj se za sada mogu nabaviti 3-4 vrste hrane u obliku briketa isključivo za tvorove, no valja biti oprezan jer ono što piše da je hrana za tvora nužno ne znači da je i kvalitetna hrana za tvora, tako da svakako treba pročitati sastav. Ponuda nadomjestaka i poslastica vrlo je oskudna, pa tako većina savjesnih vlasnika isto nabavlja iz inozemstva putem internetskih narudžbi.


                                                            

1 komentar:

  1. Danas se kaže da je pas čovjekov najvjerniji prijatelj. Iako suvremeni čovjek posvećuje veću pažnju svojim kućnim ljubimcima, problem se javlja poradi premalo vremena. čovjekov prijatelj

    OdgovoriIzbriši