Arhiva bloga

petak, 14. siječnja 2011.

Bernardinci...

Bernardinac

bernardinac 
Bernardinci su veliki radni psi, porijeklom iz Švicarskih Alpa, koji su uzgojeni kako bi bili psi spasioci. Ovi ogromni psi u obično teže između 64 i 120 kilograma a visoki su 70 do 91 centimetar. Mogu imati glatko ili grubo krzno, koje je obično u crvenoj i bijeloj boji. Također često imaju crni obrub oko očiju i ušiju. Rep im je dugačak i težak.
Iako se više ne koriste za spašavanja, često sudjeluju u raznim sportskim natjecanja koja uključuju vuču tereta. Bernardinci su jedni od najjačih pasa na svijetu.

Temperament i ponašanje

Sve u svemu ovo je vrlo odana i draga pasmina. Ipak, trebali bi se družiti od malih nogu s ostalim psima i ljudima kako bi se izbjeglo agresivno ponašanje. Zbog njegove ekstremne veličine i snage vrlo je bitno istrenirati ga dok je još štene, kako bi se izbjegli problemi kada odraste jer jedan čovjek se teško samostalno može oduprijeti snazi bernardinca. Iako nisu agresivni poput pasmina koje su uzgajane kako bi bili čuvari, bernardinci znaju lajati na strance a zbog njihove zastrašujuće veličine mogu lako otjerati uljeze.

Bernardinac kako kućni ljubimac

bernardinac 
Iako nisu agresivni prema djeci, postoji mogućnost da ih slučajno gurnu pa ih ne bi trebalo ostavljati same. Ako im ne pružate dovoljno pažnje ili ih često ostavljate same lako mogu postati usamljeni pa tako i vrlo destruktivni prema vašem pokućstvu. Znaju biti tvrdoglavi pa bi trebali biti dosta uporni pri njihovom treniranju. Ponekad su dominantni i agresivni prema psima istog spola. Od ostalih nepogodnosti tu je jako slinjenje i linjanje.

Njega i zdravlje

Ovi psi rastu vrlo brzo, što može dovesti do ozbiljnih problema sa kostima ako se ne hrane pravilno, ili ne vježbaju dovoljno. Mnogi bernardinci pate od nasljednih bolesti zglobova – displazije kukova i laktova. Također znaju bolovati od raka kostiju, epilepsije i srčanih bolesti. Zbog brojnih zdravstvenih problema prosječan životni vijek im je nešto kraći, pa tako žive oko 8 godina.

Nema komentara:

Objavi komentar