Arhiva bloga

subota, 15. siječnja 2011.

Pudl...=DD

PUDL

Podrijetlo i povijest
:

   Pudl svoje porijeklo vuče iz drevne porodice pasa za vodu. Kao mjesto nastanka ove pamine u doba srednjeg vijeka navodi se jug Europe, a od tog perioda pasmina se proširila diljem cijele Europe. Standardni srednji pudl koristio se kao retriver, ali i kao cirkuski pas, pa su širenju pasmine pomogle i cirkuske grupe. Manje vrste pudli razvile su se iz srednjeg pudla, uzgojem i miješanjem sa drugim toy pasminama.

    Smatra se da su ili Njemačka ili Rusija stvarne zemlje porijekla ove pasmine, iako je Francuska najzaslužnija za popularizaciju pasmine, pa je danas pudl nacionalni pas Francuske. U Francuskoj je pudl poznat pod imenom 'caniche' izvedenom iz francuske riječi za patku. Naziv 'pudl' proizašao je iz njemačke riječi 'pudel' što znači pljusnuti u vodu. Osim što je pasmina korištena kao lovački pas za vodu i retriver, pokazala se korisnom i u ratu, cirkusima, pa čak i kao pas za pronalaženje tartufa. Toy pudl bio je popularan kao dvorski pas u doba Louis XVI.

  Podatna dlaka koja ne propušta vodu je doduše otežavala plivanje tako da su lovci rezali dlaku na stražnjim nogama. Psima su vezali repić na glavi sa mašnama raznih boja kako bi lovci mogli razlikovati svoje pse u vodi.

   Danas je pudl jedna od najrasprostranjenijih i najpopularniji pasmina na svijetu.

Narav:

  Pudl je vrlo prijateljske naravi, uvijek željan ugoditi svom vlasniku. Vrlo su inteligetni i prilagodljlivi tako da lagano i brzo uče. Ovaj pas je vjeran i aktivan, uživa u igrama, te voli izvoditi različite vještine (sa lopticama, agility...).

Karakteristike pasmine:

  Postoje 4 vrste pudla ? veliki, standardni, minijaturni i toy, čiji se standardi ne razlikuju osim po pitanju visine. Pudl je četvrtaste, kompaktne i mišićave građe, prepoznatljivog ponosnog držanja i živahnog, nesputanog kretanja. Glava je dugačka i izraženih linija. Oči su tamne i bademastog oblika, a uši duge, nisko nasađene i padaju niz obraze. Rep se obično kupira, no može biti ostavljen u prirodnoj dužini.

  Karakteristika pudla je naravno njihova gusta i vunasta dlaka koja se ne linja već šiša (na nekoliko načina i stilova: Lion Clip-lavlja frizura, Modern Clip, English Saddle Clip-englesko sedlo). Postoje 2 tipa dlake ? kovrčava i upredena (nešto poput dreadlocks-a, ali ovaj tip dlake je puno rijeđi). Dlaka može biti raznih boja: apricot (boja marelice), crna, bijela, srebrna, smeđa, ali boja mora biti ujednačena, bez primjesa drugih boja.

Briga:

   Pasmina se ne linja, ali je potrebno svakodnevno češljanje (po mogućnosti sa metalnom četkom) i šišanje svakih 6 tjedana. Dlaku iz ušiju treba čupati i redovito čistiti uši jer je pasmina sklona infekcijama uha. Dlaka je bez mirisa, ali se psa treba kupati jedanput mjesečno.



   To je živahan pas, ali ne zahtjeva angažiranije šetanje, dovoljne su mu redovite šetnje.

   Pudl je dugog životnog vijeka, čak do 15 godina. Druželjebive je naravi pa mu je potrebno ljudsko društvo.

   Manjim vrstama pudla ? toy i minijaturni treba obratiti nešto više pažnje jer su skloni skakanju sa namještaja, pa na taj način mogu ozljediti noge.

Obiteljski život:

  Pudl je idealni obiteljski ljubimac zahvaljujući svojoj stabilnoj i prijateljskoj naravi. Kako se ne linja pogodan je i za ljude koji su alergični na pse. Prilagođen je životu u stanu, pa se ne smije držati vani, na lancu. Pokazao se i kao dobar pas čuvar koji na opasnost upozorava lavežom. Pudl se dobro slaže sa djecom i drugim kućnim ljubimcima. Ipak, ukoliko imate minijaturnog ili toy pudla upozorite djecu da budu nježna sa psom jer su jako krhke građe pa bi grublja igra mogla imati neželjene posljedice po psa. Potrebna mu je pažnja i društvo ljudi stoga ga ne smijete zapustiti i zanemarivati, jer je pudl vrlo osjećajne naravi.




Nema komentara:

Objavi komentar