Arhiva bloga

subota, 15. siječnja 2011.

Veliki švicarski planinski pas...

Povijest
Veliki švicarski planinski pas je najveći od sva četiri tipa švicarskih planinskih pasa koji svi vjerojatno potiču od Tibetanskih Mastifa koji su pratili Rimske legije na njihovim osvajanjima kroz Sveti Gotttard preko Alpa do Gala. Psi su tjerali i čuvali stoku koja je hranila legionare. Na tome putu mnogi su ostali na području Svetog Gotarda. Tamo su se parili sa lokalnim seljačkim švicarskim psima i tako se pretpostavlja da je nastao Veliki švicarski planinski pas koji je u kantonima primjećen u dvanaestom stoljeću.
Osobine
Prvobitno je korišten za vuču kolica, čuvanje stoke i imanja. Danas ovaj inteligentan i privržen pas je izvrstan pratioc, čuvar i pas za obitelj. Masivne i robustne građe, jakog kostura i razvijenih mišića vrlo je izdržljiv i pokretan. Srednjeg je temperamenta, siguran u sebe, na oprezu prema stranim osobama i kao pas čuvar "nikada ne spava" spreman da reagira i na najmanji šušanj. Kao pastirski pas na glasu je da poznaje svaku životinju u svome stadu i točno zna tko mu ne pripada.

Glava je moćna i velika prema tijelu, ali ne i teška. Stop malo izražen. Zubalo je potpuno, snažno i škarasto. Oči su srednje velike, bademaste tamne do kestenjasto smeđe s prijateljskim živahnim izrazom. Uši su mu srednje velike, trokutaste i usađene prilično visoko.

Prsa su vrlo jaka, široka, dopiru do laktova. Snažnih paralelnih ravnih prednjih nogu. Stražnje noge snažne, s relativno dugom potkoljenicom. Bedra široka i mišićava. U kretanju je izdašan, osvaja prostor dugim i snažnim korakom. Dlaka je dvostruka, s gustom, srednje dugom pokrovnom dlakom i gušćom tamnosivom do crnom poddlakom. Trobojan je. Osnovna boja je crna sa smeđim i boje rđe paležom, te bijelim simetričnim oznakama. Smeđe-crvena nalazi se između crne i bijele na obrazima, iznad očiju, na unutrašnjoj strani ušiju, sa strane na prsima, na sve četiri noge i na donjoj strani repa. Bijele oznake su na brazdi na sredini glave (lisa), njušci, s donje strane vrata i grudima, šapama i vrhu repa. Mužjaci su i iznad 70 cm visine, a ženke iznad 60 cm. 

  
O pasmini ukratko...
Matična zemlja:
Švicarska


Težina:
60 – 70 kg (mužjaci) 50 – 60 kg (ženke)


Visina psa:
65 – 72 cm (mužjaci) 60 – 68 cm (ženke)


Uporaba:
Pas čuvar i obiteljski pas


Životni vijek:
oko 10 godina

Nema komentara:

Objavi komentar